ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

3ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Mαθητές  και καθηγητές ανήκουμε στην οργανωμένη σχολική κοινότητα και τηρώντας τον κανονισμό του Σχολείου μας, φροντίζουμε για την καλύτερη λειτουργία του.

 

1.ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Είναι μία σημαντική στιγμή της σχολικής ημέρας και επιπλέον σ΄ αυτήν  γίνονται  όλες οι ανακοινώσεις που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου. Γι αυτό είναι απαραίτητη η συμμετοχή  όλων των μαθητών.

2.ΦΟΙΤΗΣΗ

Οι μαθητές παρακολουθούν  υποχρεωτικά όλες τις ώρες  διδασκαλίας. Αν απουσιάζει καθηγητής, η Δ/νση  φροντίζει να καλυφθεί η ώρα με αναμόρφωση του προγράμματος, ώστε να περιοριστούν τα κενά. Μπορεί επίσης με απόφαση της Δ/νσης να υπάρχει δημιουργική απασχόληση του τμήματος. Αν υπάρχει σοβαρός λόγος, ο μαθητής μπορεί να πάρει άδεια από τη Δ/νση, για να απουσιάσει. Η δικαιολόγηση των απουσιών γίνεται μόνο από τον κηδεμόνα του  μαθητή.

3.ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ  ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΩΡΑΣ

Η αποτελεσματική και επιτυχημένη διδασκαλία εξαρτάται από τους μαθητές και τους καθηγητές, οι οποίοι συμβάλλουν σ'  αυτή  με πνεύμα κατανόησης, συνεργασίας, σεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

 

4.ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Οι μαθητές  κατεβαίνουν και παραμένουν στην αυλή του σχολείου με τη βοήθεια των επιμελητών, των διδασκόντων και των εφημερευόντων καθηγητών. Αυτό συμβάλλει στον αερισμό της αίθουσας, στην επικοινωνία των μαθητών μεταξύ τους και είναι μια ευκαιρία να ξεμουδιάσουν και να γυμναστούν.

 

5.ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Η  διατήρηση της καθαριότητας των σχολικών χώρων είναι υπόθεση ΟΛΩΝ και θα πρέπει να είναι διαρκής. Δεν λερώνουμε τα έπιπλα, τους τοίχους και τους χώρους υγιεινής ( τουαλέτες), με ζωγραφιές, λέξεις  και κυρίως με αισχρολογίες που προσβάλλουν την προσωπικότητα του ατόμου. Τα 5μελή συμβούλια των τάξεων, το 15μελές και οι καθηγητές, έχουν την ευθύνη διατήρησης  της καθαριότητας στους παραπάνω χώρους.

Οι οποιεσδήποτε φθορές  επιβαρύνουν το μαθητή που  τις προξένησε. Σε περίπτωση  μη ανάληψης της ευθύνης από το μαθητή, επιβαρύνονται οι επιμελητές και τα 5μελή μαθητικά συμβούλια.

Το κάπνισμα υποσκάπτει  την υγεία του μαθητή καθώς και την υγεία των άλλων, αποτελεί αρνητικό πρότυπο και δημιουργεί δυσάρεστη  ατμόσφαιρα. Το κάπνισμα απαγορεύεται  στους  χώρους του  Σχολείου

6. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ  ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Παραπτώματα  σε ώρα μαθήματος. Σε περίπτωση που ο μαθητής  εμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος, του γίνεται παρατήρηση από τον καθηγητή. Αν ο μαθητής εξακολουθεί να ενοχλεί απομακρύνεται από τη τάξη  με ωριαία αποβολή και  πηγαίνει στη Δ/νση όπου συμπληρώνεται το έντυπο της ποινής  και απασχολείται με διάφορες εργασίες.

Παραπτώματα στο χώρο του σχολείου. Όταν ο μαθητής δεν συμπεριφέρεται καλά στο χώρο του Σχολείου

(κυλικείο, διάδρομοι , σκάλες, αυλές κ .α.), του γίνεται παρατήρηση από τον εφημερεύοντα καθηγητή, και ανάλογα με  την περίπτωση πηγαίνει στο γραφείο της Δ/νσης, όπου συμπληρώνεται το έντυπο της ποινής

Η καταχώρηση  των ονομάτων των μαθητών στο ποινολόγιο είναι στις αρμοδιότητες της Δ/νσης. Η αναγραφή μαθητών (3) φορές στο ποινολόγιο συνεπάγεται γι αυτούς τους μαθητές κυρώσεις, που προβλέπει η νομοθεσία και ο Σύλλογος Διδασκόντων.  

Απαγορεύεται, σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργείου Παιδείας, η χρήση κινητών τηλεφώνων  στο Σχολείο, διότι είναι επικίνδυνα και αποσπούν τη προσοχή των μαθητών.

 

Το ήθος και η συμπεριφορά των μαθητών μέσα και έξω από το  σχολείο πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην προκαλεί το κοινό αίσθημα  Η ενδυμασία και η όλη εμφάνιση  των μαθητών του σχολείου  οφείλει να είναι καθαρή, ευπρεπής και όχι εκκεντρική και εξεζητημένη.

Σ  ένα  πολυπολιτισμικό   σχολείο, όπως το δικό μας, είναι υποχρέωσή μας να σεβόμαστε  τη διαφορετικότητα των συμμαθητών μας, να τους στηρίζουμε και να τους συμπαραστεκόμαστε στις όποιες δυσκολίες  έχουν.

 

 


Video Σχολείου

Go to top